TOP 5 ΚΑΡΠΟΙ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ TOP 5 ANTI CANCER FRUIT AND VEGETABLES

22 Feb , 2019

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προβλέπει ότι περίπου 40% των νέων περιπτώσεων καρκίνου ετησίως μπορεί να αποφευχθεί με απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας και ιδιαίτερα με την αύξηση της δραστηριότητας και τη βελτίωση της διατροφής μας.

Επίσης, η Διεθνής Υπηρεσία για την Έρευνα στον Καρκίνο (IARC), η οποία είναι η εξειδικευμένη υπηρεσία καρκίνου του ατόμου, εκτιμά ότι το 5-12% όλων των καρκίνων μπορεί να αποφευχθεί αυξάνοντας την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών μόνο.

Τι είναι τόσο σημαντικό για τα φρούτα και τα λαχανικά;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους τα λαχανικά και τα φρούτα μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου Εκτός από τις βιταμίνες και τα ανόργανα συστατικά που βοηθούν στη διατήρηση του υγιούς σώματος και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, βοηθούν επίσης τις διαδικασίες αποτοξίνωσης του σώματος και αποτελούν καλές πηγές φυτοθρεπτικών συστατικών. Τα φυτοθρεπτικά είναι φυτικά χημικά που είναι βιολογικά δραστικές ενώσεις στο ανθρώπινο σώμα. Έχουν μελετηθεί εκτενώς και βρέθηκε ότι προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες που μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνο.

Έτσι ποια είναι τα 5 κορυφαία καρκίνο που καταπολεμούν τον καρκίνο;

1. Μπρόκολα

Το μπρόκολο ανήκει στην οικογένεια των "σταυροφόρων" λαχανικών. Θεωρούνται ως "υπερ-λαχανικά", καθώς οι ουσίες που περιέχουν είναι από τις σημαντικότερες αντικαρκινικές ουσίες μεταξύ όλων των φρούτων και λαχανικών.

Μια παρατηρητική μελέτη στις κινεζικές γυναίκες διαπίστωσε ότι η υψηλότερη πρόσληψη λαχανικών σταυρώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού στα μισά. Άλλες μελέτες ανέφεραν ότι η κατανάλωση σταυροειδών λαχανικών τρεις φορές την εβδομάδα σχετίζεται με τη μείωση κατά το ήμισυ του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου και ότι η υψηλή πρόσληψη των ίδιων λαχανικών μειώνει επίσης τον κίνδυνο επιθετικού καρκίνου του προστάτη.

Με την πάροδο των ετών οι ερευνητές έχουν εντοπίσει πολυάριθμες ουσίες στα λαχανικά σταυρού που έχουν δείξει μεγάλο αντικαρκινικό δυναμικό. Η σουλφοραφτάνη, η οποία απαντάται κυρίως στο μπρόκολο, έχει βρεθεί ότι καταστρέφει πολλούς τύπους καρκινικών κυττάρων προκαλώντας απόπτωση (θάνατος καρκινικών κυττάρων). Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου ενισχύοντας την ικανότητα του οργανισμού να εξουδετερώνει και να εξουδετερώνει τις καρκινογόνες ουσίες ενισχύοντας τις επιπτώσεις των διαφόρων αποτοξινωτικών ενζύμων.


2. Μούρα

Image result for Berries

Τα μούρα είναι από καιρό γνωστό ότι ξεχωρίζουν για το αντικαρκινικό δυναμικό τους. Είναι αποτελεσματικά στον αποκλεισμό τόσο των σταδίων έναρξης όσο και της εξέλιξης της ανάπτυξης του όγκου.

Τα μούρα είναι πολύ πλούσια σε φυτοθρεπτικά συστατικά. Λόγω της εξαιρετικά υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φαινολικές και φλαβονοειδείς ενώσεις, τα μούρα έχουν μια αντιοξειδωτική δύναμη που είναι ανώτερη από τα περισσότερα άλλα τρόφιμα.

Σύμφωνα με επιστήμονες του Αμερικανικού Ινστιτούτου Καρκινοπαθών, η έρευνα παρέχει νέες ενδείξεις ότι τα μούρα δεν περιέχουν μόνο ισχυρά αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην πρόληψη της κυτταρικής βλάβης που προηγείται του καρκίνου: φαίνεται ότι επηρεάζουν τα γονίδια που σχετίζονται με τη φλεγμονή και την ανάπτυξη του καρκίνου " .

Τα βακκίνια είναι ιδιαίτερα υψηλά στις ανθοκυάνες, οι χρωστικές χρωστικές που είναι υπεύθυνες για το έντονο μπλε χρώμα των καρπών. Τα σμέουρα, οι φράουλες, τα βακκίνια και τα ρόδια είναι πλούσια σε ελλαγικό οξύ. Το ελλαγικό οξύ βρέθηκε ότι μειώνει την επίδραση του οιστρογόνου στην προώθηση της ανάπτυξης των κυττάρων του καρκίνου του μαστού και οι εργαστηριακές μελέτες έδειξαν ότι μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη των όγκων που προκαλούνται από ορισμένους καρκινογόνους παράγοντες.

Τα μούρα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη και έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, πράγμα που σημαίνει ότι δεν προκαλούν απότομη αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε χυμούς ή λεμονάδες για πρόληψη και θεραπεία καρκίνου.

3. Πράσινα λαχανικά

Image result for Πράσινα λαχανικά

Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες έχουν κάνει τεράστιες ανακαλύψεις σχετικά με το πώς η διατροφή μας και η διαθεσιμότητα ορισμένων θρεπτικών συστατικών μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο τα γονίδιά μας εκφράζονται και συμπεριφέρονται. Το φυλλικό οξύ είναι ένα παράδειγμα για το πώς μια θρεπτική ουσία μπορεί να έχει επιγενετικές αλλαγές που επηρεάζουν τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει καρκίνο.

Τα πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι, το καλαμπόκι, το μπρόκολο, τα σπαράγγια και τα λάχανα Βρυξελλών είναι πλούσιες πηγές φυλλικού οξέος. Το φυλλικό οξύ είναι μία από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β που έχει σημαντικό ρόλο στην επισκευή του DNA. Η έλλειψη φυλλικού οξέος έχει συνδεθεί με επιταχυνόμενη βλάβη του DNA και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αρκετών καρκίνων, συμπεριλαμβανομένου του παχέος εντέρου, του μαστού, των ωοθηκών, του παγκρέατος, του εγκεφάλου και του καρκίνου του πνεύμονα.

4. Μανιτάρια

Related image

Τα μανιτάρια περιέχουν ενώσεις που έχουν συνδεθεί με τη μείωση του κινδύνου μιας σειράς καρκίνων. Διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα αυξάνοντας τον αριθμό και τη δραστηριότητα των ανοσολογικών κυττάρων μας.

Σε μερικές μελέτες οι γυναίκες που κατανάλωναν μανιτάρια είχαν έως και 50% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε σύγκριση με εκείνους που δεν έτρωγαν μανιτάρια. Τα μανιτάρια είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην αναστολή της ανάπτυξης εξαρτώμενων από οιστρογόνα καρκίνων του μαστού.

Ο κατάλογος των μανιταριών με ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες περιλαμβάνει τα μανιτάρια στρειδιών, τα μανιτάρια Portobello, τα μανιτάρια reishi, shitake και maitake.

5. Ρόδι

Image result for Ρόδι

Το ρόδι είναι ένας καρπός που αναπτύσσεται κυρίως στην περιοχή της Μεσογείου. Έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και έχει μελετηθεί εκτεταμένα για τις αντικαρκινικές του ιδιότητες.

Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι τα εκχυλίσματα ροδιού αναστέλλουν επιλεκτικά την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων του μαστού, του προστάτη, του παχέος εντέρου και του πνεύμονα σε εργαστηριακές μελέτες.

Σε μια μελέτη του Dr.Allan Pantuck στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες, βρέθηκε ότι ένα ποτήρι χυμό ροδιού ανά ημέρα ανέστειλε την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων και προκάλεσε τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων σε ασθενείς με πρώιμο στάδιο καρκίνου του προστάτη.

Μήνυμα για εσάς:

  • Δώστε στο σώμα σας τα εργαλεία που χρειάζονται για να καταπολεμήσει τον καρκίνο προτού αρχίσει ακόμη και προσθέτοντας αυτά τα κορυφαία 5 αντικαρκινικά φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σας!

Χριστίνα Οικονομίδου

Κλινική διαιτολόγος και συγγραφέας του βιβλίου 

«Anticancer – The Preventive Power of Food”

https://nutritioncanheal.com

The World Health Organisation predicts that about 40 percent of new cancer cases per year can be prevented by simple changes in our lifestyle, and particularly by increasing activity and improving our diet.

Also, the International Agency for Research on Cancer (IARC) which is the specialized cancer agency of the WHO, estimates that 5 to 12 percent of all cancers can be prevented by increasing fruit and vegetable intake alone.

What’s so important about fruits & vegetables?

There are many reasons why vegetables and fruits reduce cancer risk. As well as containing vitamins and minerals, which help keep the body healthy and strengthen our immune system, they also help the detoxification processes of the body and are good sources of phytonutrients. Phytonutrients are plant chemicals that are biologically active compounds in the human body. They have been extensively studied and found to protect cells from damage that can lead to cancer.

So which are the 5 top cancer fighting fruit and vegetables?

1. Broccoli

Broccoli belongs to the family of “cruciferous” vegetables. They are considered to be “the super-veggies,” as the substances they contain are among the most important anticancer substances among all fruits and vegetables.

An observational study in Chinese women found that the highest intake of cruciferous vegetables cut the risk of developing breast cancer in half. Other studies reported that eating cruciferous vegetables three times a week was associated with halving the risk of colon cancer and that high intakes of the same vegetables also reduced the risk of aggressive prostate cancer.

Over the years researchers have identified numerous substances in cruciferous vegetables that have shown great anticancer potential. Sulforaphane, which is mostly found in broccoli, has been found to destroy many types of cancer cells by triggering apoptosis (cancer cell death). It can also help in cancer prevention by enhancing the body’s ability to neutralize and excrete carcinogenic substances by boosting the effects of various detoxifying enzymes.

 

2. Berries

Image result for Berries

Berries have long been known to stand out for their anticancer potential. They are effective in blocking both the initiation and progression stages of tumour development.

Berries are very rich in phytonutrients. Due to their exceptionally high content of phenolic and flavanoid compounds, berries have an antioxidant power that is superior to most other foods.

According to scientists at the American Institute of Cancer Research “Research is providing new evidence that berries not only contain strong antioxidants that help to prevent cell damage that precedes cancer: they also appear to affect genes that are associated with inflammation and the growth of cancer”.

Blueberries are particularly high in anthocyanins, the colour pigments responsible for the berries’ intense blue colour. Raspberries, strawberries, cranberries and pomegranates are rich in ellagic acid. Ellagic acid was found to reduce the effect of estrogen in promoting the growth of breast cancer cells and lab studies showed that it can slow the growth of tumours caused by certain carcinogens.

Berries are low in fructose and have a low glycemic index, which means they do not cause a sharp increase in blood glucose levels. They can be used in juices or smoothies for cancer prevention and treatment.

3. Green Vegetables

Image result for Πράσινα λαχανικά

In recent years scientists have made huge discoveries about how our diet and the availability of certain nutrients can affect the way our genes are expressed and behave. Folate is an example of how a nutrient can have epigenetic changes that affect a person’s risk of developing cancer.

Green vegetables like spinach, kale, broccoli, asparagus, okra and Brussels sprouts are rich sources of folate. Folate is one of the B-complex vitamins that has a significant role in DNA repair. Folate deficiency has been linked with accelerated DNA damage and an increased risk of developing several cancers including colon, breast, ovary, pancreas, brain and lung cancer.

4. Mushrooms

Related image

Mushrooms contain compounds that have been linked to lowering the risk of a range of cancers. They stimulate the immune system by increasing the number and activity of our immune cells.

In some studies women who ate mushrooms had up to 50 percent lower risk of breast cancer compared to those who did not eat mushrooms. Mushrooms are particularly effective in inhibiting the growth of estrogen-dependent breast cancers.

The list of mushrooms with strong anticancer properties includes the oyster mushrooms, Portobello mushrooms, reishi, shitake and maitake mushrooms.           

5. Pomegranate

Image result for Ρόδι

Pomegranate is a fruit that grows mainly in the Mediterranean region. It has strong antioxidant and anti-inflammatory properties and has been studied extensively for its anticancer properties.

Recent research has shown that pomegranate extracts selectively inhibit the growth of breast, prostate, colon and lung cancer cells in lab studies.

In a study by dr.Allan Pantuck at the University of California, Los Angeles, found that a glass of pomegranate juice per day inhibited the growth of cancer cells and induced cancer cell death in patients with early stage prostate cancer.

Take Home Message:

Give your body the tools it needs to fight cancer before it even begins by adding these top 5 anticancer fruit and vegetables to your diet!

Christina Oikonomidou

Clinical dietician and author of the book

"Cancer - The Preventive Power of Food"

https://nutritioncanheal.com 

 

Σχολίασε

All blog comments are checked prior to publishing